Tips om tuintegels & stoeptegels te verven +alternatieven

door Piet de Vries | Geupdate op:  18 juli 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Tuintegels verven

Waarom zou je tuintegels verven eigenlijk? Of je vindt ze niet mooi meer door slijtage, of de kleur staat je niet aan. Of ze zijn verouderd en uit de tijd. Een alternatief is dan om tuintegels  te gaan vervangen door nieuwe. Aangezien dit nogal een kostenplaatje is kiest men vaak een goedkopere oplossing:  De tegels in de tuin verven!Er zijn meerdere mogelijkheden hoe je die tegels buiten in je tuin kunt schilderen. Deze methoden worden apart besproken.
Bij alle alternatieven is het voorwerk uiteraard altijd belangrijk. Het voorwerk is het schoonmaken van de tuintegels. Dit kun je het beste met een hogedrukspuit doen. Zorg ervoor dat alle aanslag van de tegels verwijderd zijn en dat de tegels goed droog zijn voordat je met de behandeling begint.

Wil je (wand-)tegels binnen in je woning verven? Klik dan hier.

Wil je de tegels van de  vloer binnenshuis verven?

Lees dan dit artikel over vloertegels verven (binnen).

Tuintegels verven met een primer

De eenvoudige manier is om de oude tegels te voorzien van een primer. Bedenk vooraf welke kleur je wilt hebben en maak deze primer gelijk op kleur. Breng minimaal twee lagen aan om de tegels goed op kleur te brengen. Doe dit bij stoeptegels waarbij je niet overheen loopt. Dit is alleen voor de sier. Om een mooi resultaat te behouden zal je elk jaar de tegels opnieuw moeten schilderen.

Verfraaien met betonverf

Een twee alternatief is dat je betonverf gebruikt. Hierbij hoef je niet vooraf een primer aan te brengen. Als de tegels schoon en droog zijn kun je dit rechtstreeks aanbrengen. Hier geldt ook dat je dit bijna elk jaar moet herhalen. Door weersinvloeden slijt de betonverf.

tuintegels-verven-wegenverf-wegenwit

Tuintegels mooi maken met wegenverf wit.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Het je een terras waar je regelmatig overheen loopt? Dan is wegenverf wit een mooie oplossing. Het is een isolerende verf die snel droogt. Daarna kun je deze wegenverf afwerken met een aflak of een muurverf voor buiten. Persoonlijk zou ik een Pu lak nemen. Een  Pu lak is namelijk zeer slijtvast. Met deze afwerking  worden je tuintegels glad en trekken minder vuil aan. De nabehandeling is dan niet zo vaak.

Klik hier om wegenverf te kopen in mijn webshop.

Tegels in de tuin afwerken met een coating

Het is een keuze die je maakt. Heb je een goed gevulde portemonnee? Dan  is een twee componenten coating een goede alternatief. Deze kan goed tegen weersinvloeden en is slijtvast. Kies hiervoor als je regelmatig het terras gebruikt voor een zitje of een pad naar tuin. Als je de boven omschreven methoden niet wilt dan is er nog een laatste alternatief: de tuintegels gewoon omdraaien en opnieuw leggen. Eventueel combineren met klinkers erom heen, wat een mooi effect kan worden. Zo zie je dat er een scala aan mogelijkheden zijn. 

Tips om stoeptegels en tuintegels te verven

Wanneer de bestrating in de tuin er al een paar jaar ligt, is de kans groot dat je uitgekeken bent op de kleur of toe bent aan wat nieuws. Het eerste waar vaak aan gedacht wordt is om meteen over te gaan naar andere bestrating of wellicht gras. Je kunt ook kiezen voor een goedkoper en minder arbeidsintensief alternatief; Verven! Wanneer je er voor kiest om je bestrating te verven heb je geen dure stratenmaker nodig en kun je zelf, in een paar uur tijd, je tuin een flinke metamorfose geven.

Zorg voor goede voorbereiding

Voordat je tuintegels, stoeptegels of andere bestrating wil gaan verven dien je deze eerst goed schoon te maken. Meestal is een krachtige hogedrukreiniger hiervoor voldoende. Mocht je tuinbestrating bestaan uit speciaal materiaal, verwijs ik je naar de website Schilderpret. Op Schilderpret kun je voor vrijwel elke verfklus in de tuin een juiste werkwijze vinden. Zo ook voor het verven van tuintegels.

Verschillende alternatieven

Als je je tuintegels een nieuwe look wil geven zijn er een paar opties. Afhankelijk van het budget is een coating vaak de beste optie. Dat coating stukke duurder is dan bijvoorbeeld betonverf of wegenverf (wegenwit), is omdat coating duurzaam en erg slijtvast is. Wanneer je veel gebruik maakt van bijvoorbeeld je terras, is het natuurlijk de bedoeling dat het ook mooi blijft. Dan is het coaten van je tuintegels en of bestrating de beste optie. Ligt jou tuin er alleen maar bij voor de sier en wordt deze niet intensief gebruikt, dan kun je met betonverf prima uit de voeten. Wel dien je er rekening mee te houden dat bij betonverf er na enkele jaren een nieuwe laag aangebracht dient te worden om de boel mooi te houden. Wanneer je voor de goedkoopste optie gaat, wegenwit. Dan zul je waarschijnlijk enkele keren per jaar de boel bij moeten werken. Je tegels omdraaien kan natuurlijk ook..

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.