glas

Verf verwijderen van glas, steen en tegels

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Geimpregneerd hout schilderen met een beits.
Behang verven, een goedkope oplossing.

Wanneer je gaat schilderen wil je natuurlijk zo min mogelijk knoeien. Dit kun je voorkomen door niet teveel verf aan je kwast of roller te hebben, maar soms kun je er zelf niks aan doen. Bijvoorbeeld wanneer het hard waait buiten; de kans dat er dan spetters op het glas terechtkomen is zeker aanwezig. Je zou er dan voor kunnen kiezen niet buiten te gaan schilderen wanneer het waait, maar dat is niet altijd een optie. Ook tijdens het schilderwerk binnen kan het verf op je raam terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer je bezig bent met de kozijnen.

Ook op stenen en tegels wil je natuurlijk liever geen verfspetters, maar dit is makkelijker te voorkomen. Hier kun je namelijk heel eenvoudig een oud laken of afdekzeil op leggen, zodat er geen verf op terechtkomt. Dit gaat bij glas vaak veel lastiger. Hoe je verf van glas moet verwijderen, lees je in dit artikel.

Benodigdheden voor het verwijderen van verf

Is er verf terechtgekomen op glas, dan heb je niet veel spullen nodig om dit te kunnen verwijderen. De meeste producten heb je in huis, en wat je nog niet hebt staan kun je in de bouwmarkt kopen maar uiteraard ook online.

  • Terpentine
  • Emmer met water
  • Doek
  • Plamuurmes
  • Verfkrabber
  • GlasreinigerVerf van glas verwijderen

Wanneer je verf van glas wilt verwijderen is het belangrijk dat je voorzichtig aan het werk gaat. Je wilt namelijk niet dat het glas breekt omdat je teveel kracht zet, of dat er krassen in het raam terechtkomen die je er niet meer uit krijgt.

Wanneer het om een natte verfdruppel gaat is het heel eenvoudig te verwijderen. Het enige dat je dan hoeft te doen is een beetje terpentine op een doek sprenkelen en met deze doek de druppel voorzichtig van het glas verwijderen. Je hoeft hierbij niet hard te drukken, enkel goed wrijven is voldoende. Is de druppel weg, spoel het glas dan na met water en maak hem vervolgens schoon met glasreiniger.

Gaat het om opgedroogde verf, dan moet je iets anders handelen. Wrijven met een doek is hierbij namelijk niet voldoende, daar krijg je de hard geworden verf niet mee weg. In dit geval kun je dan ook het beste een doek natmaken met terpentine en deze om een plamuurmes wikkelen. Vervolgens wrijf je met het plamuurmes over de verf heen, net zolang totdat je ziet dat de verf week wordt. Je kan de verf er dan eenvoudig afhalen. Uiteraard maak je hierna het glas ook weer schoon met water en glasreiniger.

Verf verwijderen van glas

Ga naar Schilderpret op YouTube

Verf verwijderen van steen en tegels

Is er verf op je stenen muur terechtgekomen, of was je vergeten de tegels af te dekken en heb je daar nu geknoeid? Dan doe je er goed aan de verf zo snel mogelijk te verwijderen. Hierbij is het belangrijk dat je er niet overheen gaat wrijven met een doek want daarmee maak je de vlek alleen maar groter. De kans bestaat dan dat je de verf er niet meer vanaf krijgt, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Heb je geknoeid op je stenen muur of de tegels, wacht dan tot de verf volledig droog is voordat je het gaat verwijderen. Op het moment dat de verf droog is pak je een verfkrabber en je gaat vervolgens met de punt hiervan de verf eraf krabben. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat je binnen de vlek blijft.

Het is belangrijk dat je hier de tijd voor neemt. Doe je dit niet dan kun je fouten gaan maken wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je de stenen of tegels moet vervangen. Heb je alle verf eraf gekrabd? Pak dan een schone doek en plaats hier wat terpentine op. Hiermee kun je de laatste resten verwijderen mocht dit nodig zijn.

Wellicht interessant om te lezen:

Raam- en deurkozijnen buiten schilderen

Buitenmuur schilderen

Verfkwasten bewaren

Verf afbranden

Vlekken verwijderen

Geimpregneerd hout schilderen met een beits.
Behang verven, een goedkope oplossing.