Verf verwijderen van verschillende ondergronden.

door Piet de Vries | Geupdate op:  13 februari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

 

Verf verwijderen van oppervlakten (zoals glas en steen) die reeds geschilderd zijn kan op verschillende manieren.
Je moet je afvragen waarom die verf eraf gehaald moet worden. Dit kunnen verscheidene redenen zijn. Ten eerste omdat de oude verlaag bladdert. Ten tweede omdat er te veel verflagen op een oppervlak of ondergrond zit. Als er te veel lagen op bijvoorbeeld een kozijn zit gaat de rek eruit en kan dan geen vocht meer reguleren. Ten derde wil je het omdat je het schilderwerk al vele jaren geleden is gebeurd en je wilt het compleet opnieuw opzetten. Dus twee grondlagen en twee keer een eind laag aanbrengen.( buiten)

Hoe kun je de verf verwijderen.

verf verwijderen
Er zijn 3 methoden om oude verf te verwijderen. De eerste manier is met een afbijt middel te werken. Je brengt een afbijtmiddel op de oude verflaag en laat het inweken. Let hier wel bij op welke ondergrond het is. Op pvc kun je dit niet doen. Na het inweken kun je met een scherpe verfkrabber de oude verflagen eraf schrapen tot de ondergrond kaal wordt. Daarna zal je nog licht moeten schuren om de kleine resten weg te schuren voor een glad resultaat. Hierna kun je opnieuw verflagen aanbrengen.

Verf weghalen met schuren.

Verf verwijderen kun je ook doen door schuren. En dan wel voornamelijk met een schuurmachine. Dit werk is wel wat intensiever dan de bovengenoemde methode. Je begint met grof schuurpapier met korrel 60. Wanneer je kaal hout begint te zien ga je verder schuren met korrel 150 of korrel 180. Zorg ervoor dat er nog wat resten zitten blijven. De laatste resten van de verflaag ga je schuren met schuurpapier korrel 240 zodat je oppervlak glad achterlaat. Hierna ben je klaar voor het nieuwe schilderwerk.

Oude verflaag afhalen met een hete luchtpistool.

Als laatste methode kun je verf verwijderen met een hete luchtpistool of ook wel verfbrander genaamd. Je moet dan wel heel voorzichtig te werk gaan en oppassen dat je niet het kale oppervlak raakt. Begin met de laagste stand en voer dit langzaam op. Zodra de oude verflaag begint te krullen neem je een verfkrabber om dit eraf te schrapen. Je gaat net zolang door totdat je de kale ondergrond ziet. De laatste verfresten schuur je eraf met schuurpapier korrel 240. Waar je wel uitdrukkelijk moet op letten is dat je tijdens het schrapen het hete luchtpistool op een betonnen ondergrond legt. Is de ondergrond egaal dan kun je weer opnieuw beginnen met het schilderen. Als je precies de methode wilt weten hoe je verf eraf moet branden lees dan hier verder.

Een hete luchtpistool kopen

Dit is best wel een krachtige machine waarmee je snel en simpel je verf eraf haalt. Het pistool is handig in gebruik en er zitten twee snelheden op waarmee je de temperatuur en de hoeveelheid lucht kunt regelen. Daarnaast zitten er veel mondstukken bij van breed naar smal. Je kunt gelijk beginnen want er wordt standaard een verfkrabber bij geleverd. Het vermogen is 200 W. Alles is mooi opgeborgen in een koffer.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?
 

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.