Verfkwasten bewaren, hoe doe je dit het beste?

Verfkwasten bewaren, hoe doe je dit het beste?

Renate Vermeer Schildertips & Verfadvies 4 Comments

De muur voorstrijken
Perkoleum, wat is dit en waar kun je het voor gebruiken?

Er zijn verschillende manieren waarop jij je verfkwasten kunt bewaren. Welke optie voor jou het beste is, hangt er onder andere vanaf hoe lang je de kwasten wilt bewaren, maar ook welke verf of lak je hebt gebruikt met de kwasten. In dit artikel lees je de verschillende mogelijkheden voor het bewaren van je verfkwasten.

Verpakken in aluminiumfolie

Een andere optie is om de kwasten te verpakken in aluminiumfolie, zeker wanneer je ze maar een paar dagen wilt bewaren, omdat je daarna weer verder gaat. Het is in dit geval niet nodig ze eerst schoon te maken. Wikkel heel eenvoudig de folie om het uiteinde van de kwast en bewaar deze vervolgens in een luchtdichte zak. Wel is het verstandig wat tape om het handvat te plakken zodat de folie niet verschuift. Let wel op: deze manier van bewaren is enkel geschikt voor maximaal twee dagen.

Op zoek naar ecologische en duurzame kwasten?

Verfkwasten bewaren voor een korte periode

Moet je onverwachts weg tijdens het schilderen? Ook dan moet je de verfkwasten goed opbergen. Dit kun je doen door ze in aluminium te wikkelen, maar een andere, nieuwe optie is door het gebruik van de Brush saver. Dit is een elastische rubberen hoes waar je de kwast insteekt, en vervolgens de hoes om de kwast heen draait. Het vastzetten van de hoes doe je door middel van de elastische riem met gaten en noppen. Op deze manier kun je de kwast altijd strak en luchtdicht inpakken.

De verf hecht niet aan het rubber en daarnaast is de hoes heel eenvoudig schoon te maken zodat je hem keer op keer kunt gebruiken. Hij kan voor zowel ronde als platte kwasten gebruikt worden en de voor een maximale duur van drie maanden aaneengesloten.

#Schildertip: Hoe bewaar je verfkwasten? #verfkwasten #kwasten #schilderpret #houdbaarheid kwasten

Ga naar Schilderpret op YouTube

Verfkwasten schoonmaken

Wanneer jij je kwasten later nog eens wilt gebruiken kun je deze eenvoudig schoonmaken. Wel ligt het er hierbij aan welke verf je hebt gebruikt. Heb je verf op terpentinebasis gebruikt? Doe dan een beetje verdunde ontvetter in een pot. Zet hier vervolgens de kwast in en druk hem goed tegen de zijkanten, zodat de ontvetter goed in de kwast trekt. Dit laat je vervolgens staan voor twee uur, daarna moet je de kwast droog met een doek en bewaar je hem op een droge plek.

Heb je verf op waterbasis gebruikt? Doe dan hetzelfde alleen dan met warm water in plaats van ontvetter. Ook hierbij droog je de kwast af na twee uur en bewaart deze vervolgens op een droge plek.

Heb je kwasten waarmee je olie hebt aangebracht, dan kun je deze schoonmaken met terpentine of speciale kwastenreiniger. Wanneer je terpentine gebruikt kun je de kwasten het beste omspoelen in een glazen pot waar de terpentine in zit. Daarna droog je ze met een schone doek, om ze vervolgens in te laten drogen.

Ook interessant om te lezen: 

Schilderwerk bij een toiletrenovatie 

De trap schilderen 

Sanitair tegels schilderen

De badkamer schilderen

 

De muur voorstrijken
Perkoleum, wat is dit en waar kun je het voor gebruiken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 4

  1. Pingback: De muur voorstrijken - Schilderpret

  2. Pingback: Verf verwijderen van glas, steen en tegels - Schilderpret

  3. Pingback: Aanrechtblad schilderen - Schilderpret

  4. Pingback: Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven - Schilderpret