Verven zonder schuren met hulpmiddelen+video

door Piet de Vries | Geupdate op:  22 mei 2016

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

VERVEN ZONDER SCHUREN-ANDERE HULPMIDDELEN

 

BENODIGDHEDEN VERVEN ZONDER SCHUREN

Verven  zonder schuren is eigenlijk hetzelfde als lopen zonder schoenen. Je moet eigenlijk schoenen dragen om geen letsels te krijgen aan je voeten. Zonder schoenen zou eventueel kunnen als je bijvoorbeeld dikke sokken zou dragen.Hier bedoel ik mee te zeggen schilderen zonder schuren eigenlijk niet kan.Je moet immers altijd schuren voordat je gaat schilderen.Het is wel mogelijk maar dan moet je hulpmiddelen gebruiken om tot hetzelfde resultaat te komen.Die hulpmiddelen zijn zeker aanwezig.

 

VERVEN ZONDER SCHUREN EN HET DOEL

Voor het schuren  altijd eerst ontvetten. Schuren is om de ondergrond op te ruwen.De verf pakt dan gemakkelijker de ondergrond waardoor er een mooier eindresultaat ontstaat. Tweede doel is om zakkers tegen te gaan.Je kunt je wel voorstellen als een oppervlak glad is dat dan de verf er als het ware eraf glijdt.Is het oppervlak ruw dan kan dit niet gebeuren.Schuren doe je ook om oneffenheden weg te halen van het oppervlak.Doe je dit niet dan zie je de oneffenheden in je eindresultaat. Vooral bij hoogglans verf . 

Schuren heeft ook als doel om afbladderende verf te verwijderen. de overgang van geverfde oppervlak naar het kale gedeelte moet glad worden.Eigenlijk moet je schuren puur voor de hechting. Voer je dit niet goed uit dan kun je de volgende gebreken krijgen: afbladderen, stukjes verf eraf door stoten, verf wordt dof.

 

NAT SCHUREN MET EEN GELverven zonder schuren

 

Nat  schuren is wel mogelijk. Dit is alleen mogelijk met een hulpmiddel.Een van die hulpmiddel is een gel.Dit kan alleen op goede geverfde ondergronden die nog in tact zijn.Dus de gel is niet om oneffenheden weg te halen.Je brengt de gel aan op het oppervlak met een spons.Deze gel heeft eigenlijk drie functies.De gel schuurt, ontvet en reinigt gelijk het oppervlak.Het voordeel is hiervan dat je sneller kunt werken en dat  geen droge stof vrij komt.Je kunt het een beetje vergelijken met nat schuren.

Lees hier het artikel over nat schuren. 

POEDERVORM

Zonder schuurpapier  schuren kan ook met een poeder. Het product wat hier voor wordt gebruikt is st Marc korrels.De poedervorm kan je alleen maar op reeds geverfde ondergronden toepassen.Met die poeder is het een kwestie van mengen van water. Wanneer je het goed sterk maakt wordt de verflaag dof en krijg je daarna een goede hechting. let mop de mengverhouding.Doordat die korrels in het water oplossen krijg je als het ware een licht schuureffect als je dit met een schuursponsje doet.Eigenlijk ben je dan toch nog aan het schuren.

schilderen zonder schuren met st Marc

SAMENVATTING

Alternatieven   verven zonder schuren:

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Of heb je een leuke suggestie of ervaring over dit onderwerp?

Schrijf dan iets leuks onder dit blog!

 

Alvast super bedankt.

Piet de Vries.

@Schilderpret-Stadskanaal.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.