Welke muur in je woonkamer kun je het beste verven?

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

NIEUW: Schilderpret community forum
Muur verven VS muurstickers

Een ding is zeker: je bent toe aan wat nieuws in je interieur. Een goede lik verf kan al een heel verschil maken in je woning. Wil je niet gelijk het hele vertrek schilderen maar liever eerst één of twee wanden? Goede keus! Zo breng je namelijk toch de nodige kleur aan in je woning zonder je woonkamer gelijk een hele make-over te geven. Een accentwand noemen we zoiets. In steeds meer woningen zien we tegenwoordig een accentwand terugkomen aangezien het een enorme oppepper aan je interieur kan geven. Maar hoe bepaal je nu welke van de vier wanden je het beste een kleurtje kunt geven? Daarbij helpen we je graag op weg. Het is namelijk een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt.

 

Welke wand kies je?

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de oppervlakte van de wanden in het vertrek. Zijn de muren alleen even groot of is er een onderverdeling te maken tussen kleine en grotere wanden? Wanden met een klein oppervlakte lenen zich erg goed voor een gigantische knal kleur. Zolang je de rest van de wanden neutraal houdt, zal deze accentwand er gegarandeerd uitspringen. Wanneer je meerdere wanden een felle, donkere kleur geeft, loop je namelijk het risico dat de ruimte een stuk kleiner zal lijken dan ‘ie daadwerkelijk is. Heb je daarentegen juist een grote wand tot je beschikking? Dan kun je eigenlijk alle kanten op, maar eerlijk is eerlijk: een lichte kleur werkt op grote oppervlaktes het beste.

 

Welke kleur kies je?

Nu je hebt bepaald welke wand geverfd gaat worden, is het zaak te bepalen welke kleur deze muur gaat krijgen. Indien je je gehele interieur hebt aangepast op de verfkleur die je hiervoor op de muren had, is het vaak gemakkelijk om voor eenzelfde soort tint te kiezen. Wij raden je echter af om dit niet te goed, aangezien op deze manier er een grote kans bestaat dat je weer snel op de kleur uitgekeken raakt. Kijk eens op  www.verfkleuren.nl en ga op onderzoek uit welke kleur nu goed bij jouw meubilair past. Zo doen pasteltinten het bijna bij iedere interieurstijl goed en zit je nooit fout met aardetinten. In dit geval kun je er gemakkelijk voor kiezen om twee accentwanden te verven. Maar je interieur krijgt pas echt pit wanneer je ervoor kiest om één wand in een knalkleur te schilderen.

NIEUW: Schilderpret community forum
Muur verven VS muurstickers