handmatig-behang-verwijderen-plamuurmes

Werkwijze en tips behang verwijderen

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 1 Comment

De muren binnen schilderen, hoe pak je dat aan?
Behang repareren en opknappen met verf

Wil je je huis een make-over geven met mooi, nieuw behang? Dan doe je er goed aan het oude behang er eerst af te halen. Behang verwijderen is vrij simpel maar kost wel wat tijd. Zeker omdat het precies moet gebeuren. Doe je dat niet, dan zul je de oude behangresten namelijk door het nieuwe behang of door de verf heen gaan zien, en dat staat niet netjes. Er zijn verschillende methodes die toegepast kunnen worden om behang te verwijderen die we in dit artikel zullen bespreken.

Stappenplan voor het behang verwijderen

Als je behangpapier met water gaat verwijderen doe je er goed aan de vloer goed af te schermen en eventuele meubels te verschuiven of af te dekken. Dit natuurlijk om waterschade te voorkomen. Ook doe je er goed aan de zekeringen af te zetten van de elektriciteit in de ruimte waar je bezig bent.

 • De makkelijkste manier is natuurlijk door het behang los te weken met water. Een groot voordeel hierbij is, dat er geen machines nodig zijn. Maar de klus duurt op deze manier wel langer. Door het behang continu te deppen met een spons met warm water, zal het behang vanzelf losweken. Eventueel kun je gebruik maken van een speciaal weekmiddel.
 • Krijg je niet alles eraf met alleen water? Dan kun je een plamuurmes gebruiken om de restjes af te krabben.
 • Je kunt ook een stoomapparaat gebruiken om het behang van de muren af te krijgen. Deze kun je in vrijwel iedere bouwmarkt kopen of huren. Door de stomer over het behang heen te halen kun je het daarna heel simpel verwijderen met een plamuurmes.
 • Wil je vinylbehang verwijderen? Dan moet je eerst gaatjes maken in het behang met een prikroller, om ervoor te zorgen dat het water bij de lijm kan komen.

Benodigdheden

Veel spullen heb je niet nodig wanneer je het behang van de muren af wilt halen. Onderstaand vind je een overzicht van de spullen die hierbij onmisbaar zijn:

 • Emmer met warm water en een spons
 • Een weekmiddel dat ervoor zorgt dat het behang sneller losraakt
 • Plamuurmes
 • Een oude doek
 • Stoomapparaat, deze kun je kopen maar ook huren in de bouwmarkt
 • Prikroller als je vinylbehang hebt
 • Afplaktape
 • Folie voor de vloer en de meubels
 • Een trap of kruk zodat je overal goed bij kan

Nog enkele tips

Wanneer je bezig bent met het behang verwijderen zul je merken dat je al snel last krijgt van je armen. Dit komt omdat je veelal boven je hoofd werkt. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk af te wisselen dit kan bijvoorbeeld door onderaan verder te gaan en eventueel op de grond te gaan zitten.

Ook krijg je waarschijnlijk veel last van water dat via je arm naar beneden gaat. Dit kan erg vervelend zijn maar is makkelijk op te lossen. Door een handdoek om je arm te spannen heb je hier geen last meer van. De handdoek neemt namelijk al het water op, zodat jij uiteindelijk niet helemaal doorweekt bent. Probeer daarnaast om ook telkens van boven naar beneden te werken.

 

De muren binnen schilderen, hoe pak je dat aan?
Behang repareren en opknappen met verf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 1

 1. Pingback: Fotobehang aanbrengen, hoe doe ik dat? - Schilderpret