Woonkamer verven, een update voor je living

door Piet de Vries | Geupdate op:  11 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Woonkamer verven


Woonkamer verven hoe doe je dat en welke verandering je met woonkamer verven kunt creëren.

Een woonkamer verven doe je omdat je muren en plafond er niet meer fris uitzien of je wilt een totale andere interieur. Welke inrichting je ook kiest, speel het kleurenspel volgens jouw regels. Alleen zo past je huis bij wie je bent. Wil je het lichter, kleurrijker of gezinsvriendelijker? Prima. Hou je van sober? Aan jou de keus. Er is slechts 1 manier om je interieur kleur te geven: jouw manier. Ga op zoek naar wat jij mooi vind. Probeer iets uit.Wil je alleen het de woonkamer verven om op te frissen kies dan een niet te dure muurverf die daar geschikt voor is.

Woonkamer verven, begint bij het plafond.

Histor Monodek Muurverf - 10 liter - Wit

Met een woonkamer verven begin je met het plafond schilderen. De kleur die je op het plafond aanbrengt is afhankelijk van de hoogte van je plafond. Is je plafond standaard 260 cm zou ik kiezen voor een lichte kleur, het liefst wit. Hiermee vergroot je namelijk het oppervlak. Heb je echt een hoog pafond, zeg maar 4 a 5 meter dan kun je voor een donkere kleur kiezen. Wil je meer met woonkamer verven een groter gevoel krijgen, dan is het beter om de hele kamer in dezelfde lichte kleur te gaan schilderen. Als je een lichte kleur kiest dan passen je meubels daar altijd bij. Wil je de muren een beetje naar je toe trekken kies dan voor heldere en felle kleuren. Als je het plafond gaat schilderen controleer eerst als je plafond niet met kalk is geverfd. Dit doe je door een met een natte doek over het plafond te gaan. Geeft deze af dan heb je hiermee te maken. Controleer dan of het niet los zit. Zit het wel los dan moet je alles afsteken en daarna met een voorstrijk behandelen. Heeft de kalklaag nog een goed hechting dan hoef je alleen maar voor te strijken. Wanneer je met woonkamer verven ook de kozijnen en radiatoren wilt schilderen zal je deze eerst moet doen. Immers bij het schuren komt stof vrij en als je wanden en plafond al gereed zijn komt daar stof in en dat zou zonde zijn! De volgorde bij woon kamer verven is dan als volgt: alle houtwerk ontvetten, schuren en aflakken. Daarna het plafond verven en als laatste de muren. Ga je het plafond en de muren in 1 kleur doen, dan kun je dit in 1 dag doen. Ga je de muren een ander accent geven dan doe je dit de tweede dag in verband met het afplakken van de tape om rechte lijnen te krijgen.

Welke muur in je woonkamer kun je het beste verven?

Een ding is zeker: je bent toe aan wat nieuws in je interieur. Een goede lik verf kan al een heel verschil maken in je woning. Wil je niet gelijk het hele vertrek schilderen maar liever eerst één of twee wanden? Goede keus! Zo breng je namelijk toch de nodige kleur aan in je woning zonder je woonkamer gelijk een hele make-over te geven. Een accentwand noemen we zoiets. In steeds meer woningen zien we tegenwoordig een accentwand terugkomen aangezien het een enorme oppepper aan je interieur kan geven. Maar hoe bepaal je nu welke van de vier wanden je het beste een kleurtje kunt geven? Daarbij helpen we je graag op weg. Het is namelijk een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt.

 

Welke wand kies je?

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de oppervlakte van de wanden in het vertrek. Zijn de muren alleen even groot of is er een onderverdeling te maken tussen kleine en grotere wanden? Wanden met een klein oppervlakte lenen zich erg goed voor een gigantische knal kleur. Zolang je de rest van de wanden neutraal houdt, zal deze accentwand er gegarandeerd uitspringen. Wanneer je meerdere wanden een felle, donkere kleur geeft, loop je namelijk het risico dat de ruimte een stuk kleiner zal lijken dan ‘ie daadwerkelijk is. Heb je daarentegen juist een grote wand tot je beschikking? Dan kun je eigenlijk alle kanten op, maar eerlijk is eerlijk: een lichte kleur werkt op grote oppervlaktes het beste.

 

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?
Welke kleur kies je?

Nu je hebt bepaald welke wand geverfd gaat worden, is het zaak te bepalen welke kleur deze muur gaat krijgen. Indien je je gehele interieur hebt aangepast op de verfkleur die je hiervoor op de muren had, is het vaak gemakkelijk om voor eenzelfde soort tint te kiezen. Wij raden je echter af om dit niet te goed, aangezien op deze manier er een grote kans bestaat dat je weer snel op de kleur uitgekeken raakt. Kijk eens op  www.verfkleuren.nl en ga op onderzoek uit welke kleur nu goed bij jouw meubilair past. Zo doen pasteltinten het bijna bij iedere interieurstijl goed en zit je nooit fout met aardetinten. In dit geval kun je er gemakkelijk voor kiezen om twee accentwanden te verven. Maar je interieur krijgt pas echt pit wanneer je ervoor kiest om één wand in een knalkleur te schilderen.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.